Za tijesto:
450 g Podravka Glatkog brašna
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
1 Dolcela Instant kvasac
1 žličica soli
1 Dolcela Limun šećer
2 žumanjka
75 g otopljenog maslaca
250 ml toplog mlijeka
Za nadjev:
300 g maka
125 ml mlijeka
130 g ulja
50 g šećera
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
2 bjelanjka + 2 žlice šećera
prstohvat soli
1 jaje za premazivanje
Od svih sastojaka umijesite čvrsto i elastično tijesto. Mijesite dugo dok tijesto ne postane glatko, a zatim ga pokrijte i ostavite da se udvostruči, oko 2 sata. Za to vrijeme pripremite nadjev. Bjelanjke izmiksajte sa soli i šećerom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Mlijeko, šećer, bourbon vanilija šećer i maslac zakipite pa prelijte preko maka i promiješajte. Zatim dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano špatulom umiješajte u smjesu.
Tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika debljine oko 5 mm. Premažite ga nadjevom od maka i zarolajte. Prebacite u kalup obložen papirom za pečenje i oblikujte vijenac. Krajeve spojite štipanjem tijesta zajedno. Oštrim nožićem napravite rezove na vanjskoj strani vijenca, u razmaku od oko 3 cm. Kolač ostavite odmarati dok se pećnica zagrije na 180°C.
Prije pečenja tijesto premažite umućenim jajetom. Pecite oko 45 minuta tj. dok kolač ne dobije lijepu boju i bude potpuno pečen iznutra.
Poslužite topao ili hladan.
Tijesto ćete najlakše umijesiti pomoću miksera sa spiralnim nastavcima ili kukom.