Povitica orasima

Dolcella

Povitica orasima


Sastojci:

Za tijesto:

450 g Podravka Glatkog brašna
70 g šećera
1 Dolcela Bourbon vanilija šećer
1 Dolcela Instant kvasac (7 g)
1 jaje
1 žumanjak
½ žličice soli
175 g toplog mlijeka
70 g omekšalog maslaca

Za nadjev:

300 g mljevenih oraha
50 g meda
1 žličica kakaa
1 Dolcela Rum šećer
1 Dolcela Limun šećer
1 žumanjak
75 g mlijeka
50 g omekšalog maslaca
2 bjelanjka
prstohvat soli
3 žlice šećera
2 žlice mlijeka za premazivanje
za posipanje podloge i posude Podravka Glatkog brašna
maslac za premazivanje kalupa
Dolcela Vanilin šećer u prahu


Priprema:

Od svih sastojaka za tijesto, osim maslaca, mikserom s kukom ili spiralnim nastavcima umijesite tijesto dok se svi sastojci ne sjedine. Zatim dodajte omekšali maslac i nastavite mijesiti dok se ne sjedini s ostatkom tijesta, za što je potrebno 7 – 8 minuta dok tijesto ne postane potpuno glatko i dok se ne počne odvajati od stijenki posude.

Izvadite ga, pobrašnite stijenke posude, vratite tijesto, prekrijte ga krpom i ostavite na toplome mjestu da se udvostruči – trebat će mu oko 1 sat, možda i dva ako je hladnije.

Za to vrijeme pripremite nadjev: bjelanjke miksajte s prstohvatom soli. Kad se zapjene dodajte šećer pa miksajte dok ne dobijete čvrsti šaum. Orahe pomiješajte s ostalim sastojcima, a zatim špatulom umiješajte šaum.

Naraslo tijesto kratko premijesite pa na pobrašnjeloj podlozi razvaljajte u tanki pravokutnik – tijesto treba biti tanko 1-2 mm, a pravokutnik otprilike dimenzija 85x55 cm. Premažite cijelo tijesto tankim slojem nadjeva pa čvrsto zarolajte po duljoj stranici – dobit ćete valjak duljine oko 85 cm. Kalup za kruh dimenzija 30x12 cm premažite iznutra maslacem. Valjak savinite u oblik slova S i prebacite u kalup tako da izgleda kao da povitica i ima tri valjka. Prekrijte krpom i ostavite oko 1 sat da se digne.

Pećnicu zagrijte na 180°C. Uzdigli kolač premažite s malo mlijeka pa pecite 15 min na 180°C i još 35-45 minuta na 160°C. Ohladite u kalupu, pažljivo izvadite i pospite šećerom u prahu.

Posluživanje

Poslužite toplo ili hladno.

Savjet

Dizano tijesto će se značajno brže dizati na toplom mjestu. Tijesto se u prvom dizanju treba udvostručiti. Pratite tijesto da se ne predigne jer previše fermentirano tijesto nepovoljno utječe na očekivani okus i teksturu pečenog dizanog tijesta.


Svi recepti